Καλοήθεις όγκοι του Ήπατος είναι:
Εστιακή οζώδης Υπερπλασία (ΕΟΥ)
Η εστιακή οζώδης υπερπλασία (FNH) είναι η δεύτερη πιο κοινή καλοήθης οζώδης νόσος του ήπατος και η ακριβής της αιτιολογία και η παθογένεια δεν είναι πλήρως κατανοητές.
Η ΕΟΥ θεωρείται ένας πραγματικά καλοήθης όγκος, ο οποίος δεν έχει τάση εκφυλισμού και κακοήθους μετασχηματισμού, όπως το αδένωμα ήπατος. Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών (αναλογία γυναικών/ανδρών, 80: 20).
Στους περισσότερους ασθενείς, αυτές οι βλάβες καλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια της υπερηχογραφικής εξέτασης. Στην βιβλιογραφία τονίζεται ότι η λήψη αντισυλληπτικών οδηγούν σε έντονη αγγειοποίηση του FNH, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης και οξείας αιμορραγίας.
Λόγω της καλοήθους φύσης της ΕΟΥ, η παρακολούθηση και η συστηματική επανεξέταση μέσω συχνής απεικόνισης (Υπέρηχος Ήπατος σε συνδυασμό με Μαγνητική Τομογραφία Ήπατος) παραμένει στο προσκήνιο.
Ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση αποτελούν η ταχεία αύξηση της διαμέτρου του όγκου κατά την διάρκεια της συστηματικής παρακολούθησης του, η εμφάνιση συμπτωμάτων, η συμπίεση μεγάλων ενδοηπατικών αγγείων, ίκτερος και η αβεβαιότητα της διάγνωσης, ειδικά αν υπάρχει ογκολογικό ιστορικό.
Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αντιμετώπισης, με βάση την βιβλιογραφία, είναι εξαιρετικά (δημοσίευση: Management of the focal nodular hyperplasia of the liver: evaluation of the surgical treatment comparing with observation only)
Αδένωμα Ήπατος
Το ηπατοκυτταρικό αδένωμα (ΗΑ) είναι ένα από τoυς πιο κοινούς καλοήθεις όγκους του ήπατος και η εμφάνισή τους λόγω της ευρείας χρήσης αντισυλληπτικών. Το ΗΑ είναι ένας καλοήθης όγκος, ο οποίος μπορεί να υποστεί κακοήθη μετασχηματισμό. Ο κίνδυνος για κακοήθη εκφυλισμό αυξάνεται σε ασθενείς με όγκο διαμέτρου άνω των 8 εκατοστών και για άνδρες ασθενείς.
Το ΗΑ εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων. Το κοιλιακό άλγος είναι το κύριος σύμπτωμα αυτού του όγκου. Ο πόνος είναι το αποτέλεσμα του της αυξανόμενης πίεσης του όγκου πάνω στην κάψα του ήπατος ή μπορεί να είναι σημάδι ενδοηπατικής μικροαιμορραγίας ή αιμορραγίας εντός του όγκου.
Τα Αδενώματα του Ήπατος πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά σε κάθε περίπτωση. Παρά την αρχική καλοήθη φύση τους, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκφυλισμού και μετάλλαξης σε κακοήθη καρκίνο του ήπατος.
Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αντιμετώπισης, με βάση την βιβλιογραφία, είναι εξαιρετικά (Δημοσίευση: Indications and Long-Term Outcome after Elective Surgery for Hepatocellular Adenoma )
Αιμαγγείωμα Ήπατος (ΑΗ)
Το αιμαγγείωμα ήπατος είναι ο πιο συνήθης καλοήθης όγκος του ήπατος. Στην βιβλιογραφία συναντάμε μία συχνότητα εμφάνισης που κυμαίνεται από 3 έως 20%.
Το αιμαγγείωμα ήπατος εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες . Η συγκεκριμένη βλάβη θεωρείται συγγενής αγγειακός νεοπλασματικός σχηματισμός που διευρύνεται μέσω εκτασίας και όχι νεοπλασματικά.
Η διάγνωση στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια της υπερηχογραφικής εξέτασης ρουτίνας. Τα περισσότερα ΑΗ είναι μικρά σε μέγεθος και δεν απαιτούν θεραπεία.
Τα υπερμεγέθη αιμαγγειώματα (giant hemangiomas, αιμαγγειώματα με διάμετρο άνω των 4-6 εκατοστών σύμφωνα με την βιβλιογραφία) παρουσιάζουν διαφορετική πορεία νόσου, με την τάση περαιτέρω διεύρυνσης. Το ΑΗ δεν έχει την τάση μετάλλαξης και εκφυλισμού. Επομένως και κατά την διάγνωση η πρώτη ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η συντηρητική αντιμετώπιση και η παρακολούθηση μέσω συχνής απεικόνισης (Υπέρηχος Ήπατος σε συνδυασμό με Μαγνητική Τομογραφία Ήπατος).
Εάν και εφόσον υπάρχει αυξητική τάση ως προς την διάμετρο και το μέγεθος αυτών ή παρουσία και αύξηση των συμπτωμάτων, τότε υπάρχει ένδειξη για την χειρουργική αντιμετώπιση αυτών. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αντιμετώπισης, με βάση την βιβλιογραφία, είναι εξαιρετικά (Δημοσίευση: Management of Hemangioma of the Liver: Surgical Therapy or Observation?)