Η οξεία σκωληκοειδίτιδα ορίζεται ως η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως, η οποία είναι τμήμα του παχέος εντέρου και βρίσκεται στην περιοχή του τυφλού. Σε νεαρή ηλικία είναι πλούσια σε λεμφικό ιστό, που βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.
Η παθογένεση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι πολυπαραγοντική και οφείλεται σε:
- μηχανικούς λόγους (απόφραξη από κόπρανα, στερεά τροφικά κατάλοιπα), ή
- φλεγμονή (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα).
Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή ακόμη και ρήξη του τοιχώματος της απόφυσης, με αποτέλεσμα την περιτονίτιδα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση, προκειμένου να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο γνωστή και συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στα πλαίσια της επείγουσας χειρουργικής.
Συμπτώματα και η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας
Αρχικά, η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου και διαταραχές, όπως έμετος ή διάρροια, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη αρχική διάγνωση, μιας και αυτά τα αρχικά συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της γαστρεντερίτιδας. Σε δεύτερο στάδιο, ο πόνος μετατοπίζεται στην δεξιά κάτω κοιλία και γίνεται επίμονος. Σε προχωρημένα στάδια εκδηλώνεται και πυρετός. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική θεραπεία.
Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας είναι κλινική και έχει μεγάλη σημασία, μιας και η οξεία σκωληκοειδίτιδα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η χρήση του υπερηχογραφήματος προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες και αποτελεί την απεικονιστική μέθοδο εκλογής για την σωστή διάγνωση, καθώς υπάρχουν άλλες παθήσεις στην περιοχή αυτή της κοιλιάς, στις οποίες μπορούν να αποδωθούν τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας, όπως γυναικολογικές παθήσεις (σαλπιγγίτιδα, ρήξη ωχρού σωματίου, συστροφή κύστης ωοθήκης, εξωμήτριος κύηση), παθήσεις του παχέος εντέρου (π.χ. φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα) )
Θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας
Η παραμονή μίας φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς μέσα στην κοιλιά εγκυμονεί κινδύνους όπως περιτονίτιδα απόστημα ή δημιουργία μίας φλεγμονώδους μάζας από εντερικές έλικες (πλαστρόν), γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιά και καθιστά δυσκολότερη μία επέμβαση σε δεύτερο χρόνο.
Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η ελάχιστα επεμβατική σκωληκοειδεκτομή, είτε λαπαροσκοπικά, είτε ρομποτικά
Αυτή γίνεται με τρεις τομές μισού έως ενός εκατοστού. Με εξειδικευμένα εργαλεία μικρής διαμέτρου, η χειρουργική θεραπεία γίνεται ταχύτατα και αναίμακτα.
Ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα των ελάχιστα επεμβατικων μεθόδων αποτελεί η δυνατότητα της ολοκληρωμένης λαπαροσκόπησης της κοιλιάς και να αντιμετωπιστεί στο ίδιο χειρουργείο μια επιπλεόν παθολογική νόσος, όπως οι προαναφερόμενες παθολογίες.
Ο ασθενής εξέρεχεται εντός 24ώρου από την Κλινική.
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής & ρομποτικής σκωληκοειδεκτομής
Τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων είναι πολλαπλά για τον ασθενή και εστιάζουν στα εξής:
- ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
- τάχιστη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και σε κανονικούς ρυθμούς ζωής
- ελάχιστη απώλεια αίματος
- σημαντική μείωση χρόνου νοσηλείας στην Κλινική σε συνδυασμό με την πτώση του κόστους νοσηλείας
- σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
- σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος